Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Další porce informací a novinek z knihovny

Přečtěte si Newsletter z knihovny č. 1/2024.

Můžete se znovu vrátit i k těm loňským (jednička a dvojka), nebo si je stáhnout/prohlédnout v PDF.

Zajímal by obsah newsletteru i někoho z Vašeho okolí? Může se přihlásit k jeho odběru.

Za tým Univerzitní knihovny UPCE

Blanka Jankovská (blanka.jankovska@upce.cz)
vedoucí UK UPCE

Druhá porce informací a novinek z knihovny

Přečtěte si Newsletter z knihovny č. 2.

Můžete se znovu vrátit i k newsletteru č. 1, nebo si oba stáhnout či zobrazit v PDF.

Zajímal by obsah newsletteru i někoho z Vašeho okolí? Může se přihlásit k jeho odběru.

Za tým Univerzitní knihovny UPCE

Blanka Jankovská (blanka.jankovska@upce.cz)
vedoucí UK UPCE

Informujeme vás o technologické změně služby zajišťující ověřování při přístupu ke službám Office 365, která proběhne v odpoledních hodinách v úterý 25. 8. 2020.

Změna se týká způsobu ověření přihlašovacích údajů do Office 365 prostřednictvím webových služeb. Vaše jméno a heslo se nemění.

Doposud jste byli po zadání přihlašovacího jména ve tvaru NetID@upce.cz přesměrováni na stránku, jejíž adresa začínala na „https://adfs.upce.cz/...“, kde jste následně zadávali heslo:

Po této změně již nebude tato stránka pro ověření hesla používána, místo ní budete heslo zadávat na stránce https://login.microsoftonline.com/...:

Tato změna se týká přístupu ke službám Office 365. Služby poskytované v rámci interních informačních systémů se nadále ověřují vůči stránce „https://idp.upce.cz/…“, která zůstává beze změny.

V důsledku výše uvedené změny mohou některá mobilní zařízení (telefony, tablety, …), která jsou prostřednictvím vašeho účtu připojena k Office 365, vyžadovat jednorázově opětovné zadání hesla, nebo znovu přihlášení ke službám Office 365.

Označování látek způsobujících alergii nebo nesnášenlivost v pokrmech vyrobených v menze

Od 13.prosince 2014 má menza povinnost zabezpečit nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Toto nařízení, ukládá provozovatelům stravovacích zařízení povinnost informovat zákazníky o látkách způsobujících alergii nebo nesnášenlivost, obsažených v pokrmech, včetně nápojů.

V příloze II tohoto nařízení je definován výčet 14 skupin látek, které pokud byly při výrobě pokrmů použité, případně jsou obsaženy v použitých surovinách a v konečném výrobku jsou stále přítomné, byť v pozměněné podobě, musí být čitelně a viditelně uveden.

Menza bude tuto povinnost naplňovat zveřejňováním čísel skupin alergenů, které byly dle informace od dodavatelů, obsaženy v surovinách použitých na výrobu pokrmu. Seznam čísel alergenů bude uváděn v závorce za názvem pokrmu uvedeným v jídelníčku. Současně bude na nástěnkách i na webových stránkách menzy zveřejněn seznam skupin alergenů, aby strávníci mohli identifikovat jaké alergeny jsou čísly označeny.

Strávníky menzy chci ujistit, že kvalita vyrobených pokrmů se nemění a zveřejněný seznam alergenů za názvem pokrmu rozhodně neznamená, že jsme v menze začali vařit z méně kvalitních surovin

Látky způsobující alergii nebo nesnášenlivost uvedené v příloze II nařízení (EU) č. 1169/2011

1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice (například špalda a khorasan), žito, ječmen, oves nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, kromě:

a) glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy (1);
b) maltodextrinů na bázi pšenice (1);
c) glukózových sirupů na bázi ječmene;
d) obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu

2. Korýši a výrobky nich

3. Vejce a výrobky z nich

4. Ryby a výrobky z nich, kromě:

a) rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků;
b) rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína

5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

6. Sójové boby a výrobky z nich, kromě:

a) zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (1);
b) přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního d–alfa tokoferolu, přírodního d–alfa–tokoferol–acetátu, přírodního d–alfa–tokoferol–sukcinátu ze sóji;
c) fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji;
d) esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji

7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě:

a) syrovátky použité k výrobě alkoh. destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu;
b) laktitolu

8. Skořápkové plody, konkrétně: mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich, kromě ořechů použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu

9. Celer a výrobky z něj

10. Hořčice a výrobky z ní

11. Sezamová semena a výrobky z nich

12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO 2 , které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce

13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14. Měkkýši a výrobky z nich

 A výrobky z nich, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergenicity, kterou úřad stanovil pro příslušný základní produkt

Správa kolejí a menzy Univerzity Pardubice

Web of Science (WoS) je prestižní citační databáze zajišťující přístup k bibliografickým informacím včetně abstraktů a citací prací z mnoha světových vědeckých časopisů a konferencí z nejrůznějších oborů. Webové stránky s informacemi v češtině a slovenštině naleznete zde, videotutoriál v češtině zde.

note Podle současné Metodiky hodnocení vědeckých výsledků jsou záznamy s příznaky „Article“, „Review“ nebo „Letter“ hodnoceny jako článek v odborném periodiku (Jimp) a příspěvek ve sborníku s příznakem „Proceedings Paper“ hodnocen jako příspěvek ve sborníku (D).


EndNote Web je bibliografický manažer poskytovaný v rámci služeb Web of Science, který můžete použít k organizaci svých publikací zařazených ve Web of Science, ale i výsledků svých hledání. EndNote Web naleznete na hlavní stránce WoS v horní části nebo na webu ResearcherID, vstup je podmíněn registrací.


InCites je analytický nástroj, který na základě citací publikací indexovaných na Web of Science provádí analýzy produktivity, dopadu vědeckých výstupů a benchmarking pomocí kvantitativních ukazatelů. InCites naleznete v horní části WoS, vstup je podmíněn registrací. Rady k tvorbě a využití bibliometrických analýz naleznete zde.


ResearcherID je tzv. trvalý a jednoznačný identifikátor autora, který si můžete zdarma vytvořit a navázat na něj všechny vaše záznamy ve WoS. Nevýhodou tohoto identifikátoru je orientace pouze na služby WoS, proto je vhodné vytvořit si i identifikátor ORCiD, který není vázán pouze na jednu službu a zároveň jej lze propojit s vaším ResearcherID. ResearcherID naleznete na hlavní stránce WoS v záložce My Tools nebo na webu ResearcherID, vstup je podmíněn registrací.


UT WoS (Accession Number) je identifikátor záznamu výsledku registrovaného v databázích Web of Science.

Příklad WOS:000383526000016